Lesauto

Wanneer u een rijschool begint, zult u ook een voertuig moeten aanschaffen. Let bij de aanschaf van uw voertuig op, het beste is om geen nieuwe voertuig aan te schaffen. Een nieuw voertuig kan u het gevoel geven dat u alles voor elkaar hebt, maar het is beter om een tweedehands voertuig te kopen of een goedkope nieuwe. Er wordt door de leerlingen vaak niet naar de gekeken of u een duur voertuig bezit. Maar meestal gaan leerlingen af op wat de kwaliteit van het lesgeven is, en welke prijzen er gerekend worden.


Wanneer u een tweedehands voertuig aanschaft is er een grote kans dat er ook BTW is berekend over het bedrag, wanneer dit het geval is kunt u dit verrekenen met de belastingdienst. Bij de aanschaf van een auto moet u wel rekening houden met de kosten voor het ombouwen van een normale auto naar en lesauto, dit geeft bijkomende kosten.

Lesauto ombouwen


Een lesauto heeft enkele belangrijke kenmerken waardoor deze zich onderscheidt van andere auto’s, want het is belangrijk dat het verkeer zich een lesauto kan onderscheiden van het overige verkeer. Een lesauto heeft het volgende nodig, namelijk:
  • Een lesauto heeft een gedeeltelijk dubbele bediening. Aan de kant van de passagier heeft een lesauto nog een tweede rempedaal en koppelingspedaal. Soms heeft een lesauto ook nog een tweede gaspedaal. De kosten van deze aanpassingen liggen rond de €550,-.
  • U zult als instructeur altijd mee moeten kijken, daarom heeft een lesauto vaak ook extra spiegels, zodat de leerling als de instructeur het verkeer achter, naast en voor de lesauto in de gaten kunnen houden. De kosten van deze aanpassingen variëren van €40,- tot €60,-.
  • Het verkeer moet aan de buitenkant duidelijk kunnen zien of ze te maken hebben met een lesauto of niet. Iedere lesauto in Nederland moet voorzien zijn van de letter ‘L’. De ‘L’ moet wit zijn op een blauwe achtergrond en dit kan in de vorm van een bord of een sticker zijn. Zodra je dus op de weg een auto met een ‘L’ op het dak tegenkomt, dan weet je dat je er rekening mee moet houden dat deze auto bestuurd wordt door iemand die nog aan het leren is om goed te kunnen rijden. De kosten voor het gebruiken van een dakbord variëren van €50,- tot €200,-
  • U kunt ook een Head-Up display in laten bouwen, dit zorgt ervoor dat u als instructeur makkelijk met de snelheid, waarmee uw leerling de auto bestuurt, mee kunt kijken.
De kosten voor het ombouwen van een auto uit de volgende categorie: Chevrolet, Citroën, Daihatsu, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volkswagen, zullen aanzienlijk lager uitvallen dan een voertuig welke niet vermeld wordt in deze categorie.

Lesauto kopen of huren


Een lesauto moet aan veel eisen voldoen, daarom kan deze auto niet zomaar bij een dealer gekocht worden. De lesauto moet worden omgebouwd door een gespecialiseerd bedrijf. Het is niet verplicht om zelf een auto te kopen, er is ook een  mogelijkheid om een lesauto te huren.
  • L-rent lesauto verhuur is een bedrijf dat verschillende lesauto’s verhuurd. Kwaliteit en service zijn bij dit bedrijf zeer belangrijk. Van deze lesauto-verhuurder worden vooral auto’s gehuurd als tijdelijke vervanging van een eigen lesauto, of als extra lesauto. De auto’s worden tegen scherpe tarieven verhuurd.
  • Een ander bedrijf waar lesauto’s gehuurd kunnen worden, is Wittenburg Autoschade. Je kunt wanneer je schade hebt aan je eigen lesauto niet alleen de schade laten repareren, maar ook een vervangende lesauto huren, zo kunt u toch les blijven geven.
  • Mitula auto's en Trovit auto's zijn websites waar u een aanbod lesauto's kunt vinden, hier kunt u specifiek zoeken naar een type lesauto waar u naar op zoek bent.